Apuvälineet hätätapauksiin

Posted by Mr. Isac Ernser DVM on January 18, 2024
Blogi

Erilaiset tapaturmat ja onnettomuudet saattavat yllättää äkillisesti missä ja milloin vain. Kaikkien meistä olisikin hyvä osata ainakin alkeelliset ensiaputaidot.

Tämän kansalaistaidon opettelu onnistuu esimerkiksi ensiapukurssilla. Ensiaputaitojen osaamisen lisäksi olisi myös hyvä varmistaa, että etenkin erilaisista julkisista tiloista olisi helposti löydettävissä erilaiset ensiaputarvikkeet ja apuvälineet hätätapauksia varten.

Ensiaputarvikkeet eri tilanteisiin

Ensiaputarvikkeita tulee usein ajateltua vasta haaverin jo tapahduttua, mutta varautumalla etukäteen, sopivat välineet ovat hätätapauksessa helposti saatavilla. Tapaturmien varalta sekä kotoa että kaikista julkisista tiloista olisi hyvä löytyä ainakin hyvin varusteltu ensiapulaukku. Tietysti olisi vielä parempi, mikäli pelkän laukun lisäksi voisi varustella myös kokonaisen ensiapukaapin.

Ensiapulaukusta tai -kaapista olisi hyvä löytyä vähintäänkin laastareita, sidetarpeita, desinfiointiainetta, shokkiliina, kylmäpussi, hanskat, sakset, pinsetit ja mahdollisesti myös särkylääkkeitä ja erilaisia lääkevoiteita. Näiden osalta tulisi kuitenkin aina varmistaa, etteivät päiväykset ole vanhentuneet. Muita tärkeitä välineitä julkisiin tiloihin olisivat esimerkiksi myös defibrillaattori, pulssioksimetri sekä erilaiset immobilisaatiovälineet.

Rankalauta auttaa ehkäisemään lisävammat

Mikäli tapaturman arvellaan aiheuttaneen niska- tai selkävamman, on erittäin tärkeää varmistaa, että potilas voidaan siirtää mahdollisimman kivuttomasti, turvallisesti ja sujuvasti. Lisävammoja voidaan pyrkiä ehkäisemään käyttämällä kunnollista niskatukea ja rankalautaa. Laadukas rankalauta voidaan mukauttaa potilaan tarpeiden mukaan ja sen kantaminen on myös ergonomista. Osta rankalauta netistä ja varmistat, että käsien ulottuvilta löytyy turvalliseen siirtoon sopiva apuväline olitpa sitten tehdasympäristössä, oppilaitoksessa, toimistolla tai urheiluhallilla.